MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

NAMAZ’IN KILINIŞI

<< 669 >>

DEVAM: 50- Teşehhüde Oturma Şekli; (Şehadet'te) işaret Parmağı ile işaret Etmek ve Başka Hususlar

 

3. Abdullah b. Ömer (r.a.)

 

- - (-)

5305 (1)- Nafi' der ki: Abdullah b. Ömer namazda (Tahiyyat'a) oturduğu zaman ellerini dizlerine koyup parmağıyla işaret eder ve bakışlarıyla parmağını takip ederdi. Namazdan sonra da işaret parmağını kast ederek: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, şeytan için demirden (demir kamçıdan) daha şiddetlidir'' buyurdu" derdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Heysemi (2/140) der ki: "Bu hadisi Bezzar ve Ahmed rivayet etmiş olup ravilerinden Kesir b. Zeyd'i İbn Hibban dışındakiler zayıf addetmişlerdir."

 

 

 

5306 (2)- Ali b. Abdirrahman el-Muavi der ki: İbn Ömer, namazda çakıllarla oynarken beni gördü ve namazı bitirince böyle yapmamı yasaklayıp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi yap" dedi. Ben:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl yapardı?" diye sorunca, İbn Ömer şöyle cevap verdi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda oturunca sağ elini sağ bacağına koyup bütün parmaklarını yumar, başparmağını takip eden (şehadet) parmağı ile işarette bulunur, sol elini de sol uyluğunun üzerine koyardı."

 

[-Sahihtir-]

 

 

 

5307 (3)- Ali b. Abdirrahman el-Muavi bildiriyor: Adamın biri İbn Ömer'in yanıbaşında namaz kıldı ve çakıl taşlarıyla oynamaya başladı. Bunun üzerine İbn Ömer: "Çakıl taşlarıyla oynama! Zira bu, şeytandandır. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yaptığı gibi şöyle yap" dedi. (Ravi) Affan bize (ravi) Vuheyb'in nasıl yaptığını göstererek sol elini uyluğunun üzerine koydu ve parmaklarını dizi üzerine açtı. Sağ elini de sağ dizi üzerine koydu. Sanki işaret parmağıyla işaret edip diğer parmaklarını yummuştu.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Ebu Avane (2/223) rivayet etti.

 

 

 

5308 (4)- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) teşehhüde oturduğu zaman sol elini sol dizine, sağ elini de sağ dizine koyar ve parmaklarını elli üç şeklinde yaparak dua ederdi.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/162) rivayet etti.

 

 

 

5309 (5)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda Tahiyyat'a oturduğu zaman ellerini dizlerine koyar ve sağ elinin başparmağının yanındaki parmak ile işaret ederek dua ederdi. Sol eli de dizinin üzerinde açık olarak kalırdı.

 

[-Sahihtir-]

 

Diğer tahric: Müslim (1/162) rivayet etti.

 

 

 

4. Abdurrahman b. Ebza

 

- - (-)

5310 (1)- İbn Ebza'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazda (Tahiyyat'ın sonunda) tesbih (şehadet) parmağı ile işaret ederdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, et-Tarihu'l-kebir'de (3/296) rivayet etti.